Özel Alfa Grup Ortaokulu Müdürlüğünün isteği üzerine 5., 6. ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik 19 Şubat 2016 Cuma günü Genel Müdürlüğümüzde bulunan Rüzgar İzleme ve Tahmin Merkezi (RİTM), Eko Karavan, Güneş Tarlası, PHES Destekli Rüzgar Enerjisi Dönüşümü Sistemi Deneysel Simülasyon Merkezi, Enerji Verimliliği Uygulama Tesisi , Enerji Verimliliği Eğitim Tesisi gezisi düzenlenmiştir.
Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği ile ilgili bilimsel araştırmaların gerçekleştirildiği Genel Müdürlüğümüzde, uygun görülen malzemeler görsel, deneysel ve işitsel araçların yardımıyla sergilenmekte, yerli ve temiz kaynaklara dayalı enerji üretimi ve enerji verimliliğini anlamaya yönelik her türlü eğitim verilmektedir. Bu sebeple, Özel Alfa Grup Ortaokulu Öğrencileri öğretmenleri eşliğinde Genel Müdürlüğümüzü keyifle gezdiler.
Özel Alfa Grup Ortaokulu öğrencileri, Genel Müdürümüz Sayın Münib KARAKILIÇ eşliğinde Rüzgar İzleme ve Tahmin Merkezini, gezdiler. Temel konusu ülkemizin rüzgar enerjisi potansiyelinden azami ölçüde yararlanmak, daha fazla rüzgar santralinin elektrik sistemine entegrasyonunu sağlamak ve rüzgardan üretilecek elektriksel gücün önceden tahmin edilmesine yönelik “Türkiye’de Rüzgardan Üretilen Elektriksel Güç İçin İzleme Tahmin ve Yönetim Sistemi” projesinin gerçekleştirildiği Merkezde, eğlenceli bir ortam içerisinde rüzgar konusunda aradıkları her şeyi bulmuş, öğrenme ve istedikleri her türlü rüzgar bilgisine kolayca ulaşabilme imkanı sağlanmıştır.
Ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesinde, enerjinin üretiminden nihai tüketime her safhada etkin ve verimli kullanılması ve yeni teknolojilerden yararlanılmasına yönelik çalışmalar yapan Genel Müdürlüğümüzde öğrenciler, Eko Karavanı yakından inceleyerek enerjisini temiz enerjiyle üreten gerçek bir araç gördüler.
Özel Alfa Grup Ortaokulu öğrencilerine; Hidroelektrik Santraller hakkında genel bilgi ve “Yahyalı Pompaj Destekli Rüzgar Enerjisi Santralı Pilot Projesi” nin çalışma prensibi anlatılarak gösterilmiştir. Pompaj Depolamalı Santral (PHES) de gün öncesinde planlanan üretim programına göre, rüzgardan üretilen enerji (örnek rüzgar simülatörü kullanılmaktadır) ihtiyaç duyulandan fazla ise üst rezervuara (su kulesi) pompalanarak biriktirildiğini veya ihtiyaç duyulandan az ise su kulesinde biriktirilen su ile Hidrolik Santral da enerji üretilerek gün öncesi programına göre Şebekeye sabit bir enerji verildiği belirtilmiştir.
Gezinin son ayağında ise öğrenciler Enerji Verimliliği Uygulama Tesisi ve Enerji Verimliliği Eğitim Tesisini gezdiler. Burada öğrencilerimize Genel Müdürlüğümüz çalışanları enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik yapılan çalışmaları anlattılar.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin öneminin farkındalığında olup Genel Müdürlüğümüze ziyaret eden başta Özel Alfa Grup Ortaokulu Müdürlüğüne, değerli öğrencilerine ve rehber öğretmenlerine çok teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.